Лидерът на руските спецслужби и дори сочен за приемник на Владимир

...
Лидерът на руските спецслужби и дори сочен за приемник на Владимир
Коментари Харесай

Ключов лидер на руските спецслужби отиде на знаково посещение в Иран

Лидерът на съветските спецслужби и даже апетитен за правоприемник на Владимир Путин – Николай Патрушев посети знаково Иран за първи път от години. Секретарят на съвета за сигурност на Руската федерация организира профилирани съвещания по двустранни въпроси, само че и по обстановката към Украйна, оповестява „ Независимая газета “. Пътуването е на фона на възходящите обвинявания против Москва за потребление на ирански оръжия във войната против Украйна. Руската страна отхвърля тези обвинявания, само че счита за значимо да показва високо качество на връзките с Техеран. В самата Ислямска република не всички гледат еднопосочно на укрепването на връзките с Руската федерация.

Али Шамхани, секретар на Висшия съвет за национална сигурност на Иран, беше първият, който одобри Патрушев. Както оповестиха от пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия, дневният ред на техните диалози е включвал освен разискване на обстановката към Украйна, само че и аспекти на развиването на съдействието по така наречен „ профилирани канали “. „ Беше прегледана тематиката за осведомителната сигурност, както и ограниченията за противопоставяне на намесата във вътрешните работи на двете страни от страна на западните разследващи служби “, гласи изказването на Съвета. Очевидно по този метод Москва показва схващане и поддръжка към неведнъж изказваната от ирански публични лица догадка, че продължаващите от септември митинги в страната са резултат от директна интервенция на други страни.

Патрушев и Шамхани подчертаха, че Руската федерация и Иран би трябвало да разширят обмена на опит в развиването на стопанската система, както и интензивно да построяват външнотърговски контакти, изключително в изискванията на наказания. Приблизително същият кръг от въпроси по-късно беше издигнат и на диалозите на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация с президента на Иран Ебрахим Раиси.  Пътуването на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация наподобява като индикативен отговор на възходящите обвинявания на Запад, че Москва употребява продуктите на иранската отбранителна промишленост като част от войната против Украйна. Поредицата от тези изказвания неотдавна беше допълнена от известието на канала Sky News, че Ислямската република е получила от Русия 140 милиона евро в брой и мостри от хванати английски и американски оръжия в подмяна на своето военно съоръжение, в това число безпилотни летателни апарати.

Освен това Белият дом приказва обществено за съмненията си, че Москва, „ употребявайки се от богат опит в потискането “, сякаш поучава Техеран по какъв начин да се опълчи на антиправителствените митинги, почнали през септември с претенции против строгите правила за носене на хиджаб и прераснали в необятно придвижване.

Руската федерация отхвърля обвиняванията във военно-техническото съдействие с Иран.  Въпреки това министърът на външните работи на Ислямската република Хосейн Амир Абдолахян направи някои нехарактерни забележки предходната седмица, като сподели, че страната му в действителност е доставяла на сътрудници в Москва своите отбранителни артикули, само че това няма нищо общо с войната в Украйна. „ Иран достави на Русия стеснен брой нови безпилотни летателни апарати преди експлоадирането на военните дейности “, сподели външният министър, добавяйки, че Техеран сега не се занимава с такива доставки.  В същото време локалното издание Jamhuri Eslami разкритикува политическите подходи, които държавното управление на Ислямската република е избрало по отношение на Украйна. Въз основа на изказванията на Абдолахян вестникът означи, че покупко-продажбите за експорт на дронове би трябвало да съдържат ясно изискване в кои конфликтни зони те могат да бъдат експлоатирани и в кои не, и изрази убеденост, че иранската страна не би трябвало да нарушава салдото в дипломатическите контакти с Киев. Според Джамхури Еслами, Техеран е имал всички шансове да заеме нишата на медиатор.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР